Wednesday, January 28, 2015

Sentap

| I know everyone is happy with the news that miss crybaby is going to get engaged few months from now and will getting married end of this year..everyone is happy..including me..I'm happy for her..like really2 happy..but when everyone is talking about it non stop and started to relate to other things, i feel like uncomfortable.. 

exhibit A : I pon cakap kat my niece supaya kawen awal..lepas habis je belajar, terus kahwin.. exhibit B : My mom da suruh I kahwin, what? I'm only 21 years old.. (with happy face) 
exhibit C : you kahwin awal la..jangan jadi macam I, kahwin lambat.. 

| Aku sentap okay? camana aku nak react dengan penyataan2 berikut? aku ni apa? aku ni tak kawen lagi..umur aku da berapa? tak boleh ke dorang sensitif sikit? aku seriously tak tau nak react camana time tu..hul..sedih la canni..bukan aku yang pilih untuk jadi camni..tapi seriously aku sedih.. T.T |

I'm not that happy but it makes me smile ^^

| This morning you see me and smile at me and called my name and smile at me while I'm on my way for breakfast this morning..it's not that I'm that happy or really excited, but It makes me smile and that scene keep on playing in my mind today..eheehe thank you for makes me smile ^^ |

Al-Fatihah

| Dari Allah kita datang dan kepada Allah kita kembali..semoga ditempatkan di kalangan orang beriman..akhirnya pergi jua menghadap ilahi..setelah penat dan terseksa bertarung menahan sakit..memang agak sedih..terutama teman baik, ibu dan kakak-kakaknya  untuk menerima kenyataan..tapi segalanya sudah ditakdirkan dan sudah ditentukan olehNya..semuanya harus diterima dan tetap tabah menghadapi dugaan ini...|

| I was there to see all those heart breaking moment..and I lose for words..I don't know what to say..I can't see teman baik and his family straight to their eyes as feel so sorry for them..all I know I was crying non stop..but I see teman baik seems try so hard to be strong for the sake of his mother and sisters..for the first time, I could see the mature side of him..alhamdulillah..and all the process from urusan di hospital, mandi jenazah and kebumi went well..|

| It was first time for me to see kematian and all the proses pengebumian secara live..because I never experience this  before..and now I know what it feels to be in those situation..and I told myself..what if, it's happened to me? would I still be calm and be strong like what I told teman baik to always be strong? I don't think I could do that..because it's so sad..to be part with someone that we love..but I hope I can face it well if it's destine to happen to me someday..insyaAllah|

| All thoughts and prayer goes to the lost..semoga roh ditempatkan dikalangan orang yang beriman dan semoga semuanya baik baik sahaja..amin...|

Monday, January 19, 2015

Be Strong

| Kuatkan hati dan semangatmu my friend..Tuhan sedang mengujimu Tuhan mengujimu kerana Dia tahu kamu kuat..semua takdir, perjalanan hidup, rezeki, jodoh, mati semuanya sudah diatur untuk kita, sekiranya salah satu daripada perjalanan hidup yang telah ditetapkan itu datang menemui kita atau saudara yang kita paling sayangi, kita harus tabah dan terima semua dengan redha..tiada apa yang mampu menghalang kuasa yang maha Esa..kita hanya mampu berdoa semoga dipermudahkan segala...aku faham perasaanmu..aku lihat air matamu bergenang ketika kamu bercerita padaku keadaan insan yang paling kamu sayangi..aku faham..kamu cuba nampak tenang..kamu cuba gelak..kamu hanya bercerita perkara yang lucu-lucu yang boleh buat kita gelak bersama kerana kamu tidak mahu suasana yang hambar antara kita kawan2..tapi kami faham apa yang kamu rasa..kami hanya berdoa supaya semuanya dipermudahkan.semoga kamu dan keluargamu tabah..insyaAllah ^^ |

Penat

| Aku rasa hidup aku sekarang ni amat terbeban..aku rasa terbeban dan tak faham kenapa beban tu menjadi beban untuk aku tanggung sedangkan secara logiknya aku tidak bertanggungjawab ke atas beban itu lagi..setiap hari perlu kejutkan dia supaya dia pergi kerja..then hidupkan enjin kereta hantar dia pergi kerja..pastu malam amek dia dari tempat kerja..malam juga perlu beli/atau masak dinner untuk dia..kenapa harus aku lakukan semua tu untuk dia? sewa rumah aku seorang tanggung...cuma sebulan dia bagi aku rm200 untuk bil..rm200 di kota damansara ni berapa sangat la dapat bertahan kan..habis buat bayar bil air, elektrik, astro..habislah duit tu..pastu aku perlu keluarkan duit untuk duit sewa, bayar kereta, minyak kereta, makan pagi, tengah hari dan malam..kenapa aku kena tanggung dia..dia dah 28 tahun..da tua..da boleh berdikari sendiri..kenapa aku? kadang2 aku rasa tak sanggup nk hadapi tekanan dan bebanan ni..aku rasa nak lari..cari bilik sewa bilik dengan fatin dan biarlah dia sendiri urus hidup sendiri..memang patut camtu pon..aku bukan parents dia..kenapa aku lak nak kena jaga dia? heul~penat..serious..pastu da lama kerja takde pulak nk tolong ringankan beban orang..tapi lagi selesa pastu mula la mengarut..fikir diri sendiri je..aku seriously da tak sanggup..duit gaji aku bukan banyak..aku ni da berapa lama da tak merasa shopping..baju kerja pon recycle je pakai yang da lama..sebab tak cukup duit..aku tak sanggup lagi hidup camni..aku tak nak dia jadi beban aku lagi..pergilah berdikari sendiri..kau bukan tanggungjawab aku pon..pergilah...belajar la berdikari..uruslah hidup kau sendiri..! 

Tuesday, January 13, 2015

Taula kau bijak pandai tapi jangan show off boleh?

| Aku paling menyampah tau bila orang ni yang sangat berlagak dan show off about everything..about his job..about his opinion about everything lah..!! menyampah tau tak..kadang2 apa yang dia cakap or post tu hanyalah opinion je bukan fact pon..hanya perasaan dan pendapat dia..tapi dia berkeras jugak yang dia tu betul..heul~ benci sangat ngan orang camni..boleh la duk dalam hutan sorang-sorang..orang lain pon malas nak layan ko punye kepoyoan tu..heh..berlagak pasal dia punya kerja paling hebat (kerja media) dan dia lah yang sediakan berita untuk semua orang dan kerja orang lain hampeh je bagi dia..heul! da pasal2 nak berlagak kenapa? what is wrong with you? ada masalah personaliti ke? kurang kasih sayang ke? kelakar je ngan perangai dia tu..kelakar bukan boleh buat orang gelak tapi kelakar sebab boleh buat orang menyampah dan hampir muntah sebab terlalu poyo..hello?? tolonglah..bukan kau sorang je kerja hebat..semua orang pon ada peranan dan tanggungjawab masing2..susah senang kerja tu hanya orang yang mengalami je yang tahu..|


| Entah tak larat dah nak meluat ngan perangai dia ni..semoga diberi pencerahan la bahawa perangai dia tu ramai yang meluat..haha..so, aku da unfollow dia kat fb sudah malas nak sakit hati tiap hari..so, bye! |