Thursday, December 22, 2011

Hati ini..

| Baiklah..mulai hari ini, aku berjanji dengan diri aku sendiri untuk tidak terlalu meletakkan emosi di kedudukan paling atas dalam segala hal sebabnya emosi yang berlebihan itu tidak bagus dan boleh memudaratkan jiwa, hati, perasaan dan minda bukan sahaja jiwa, hati, perasaan, minda kite sendiri malah orang lain juga..jadi aku akan kontrol diri aku, dan didik hati aku untuk menjadi lebih rasional, profesional, dan maybe educational way untuk deal dengan perkara2 yang boleh mendatangkan kemarahan atau menduga kesabaran..especially dan selalunya semasa di office la.. |

|  "Life without PRETENDING, love without DEPENDING, listen without DEFENDING, speak without OFFENDING..."dan ini adalah merupakan moto atau azam yang akan aku pegang untuk merubah diriku ke arah kebaikan..insyaAllah :p |

| And of course..still admiring MsLeaMichele and Mr.CoryMonteith for the epic best relationship ever in glee.. |









Saturday, December 3, 2011

Emosi Engkau!

| Kau cakap kau penat dengan perangai orang terhadap kau dan kau nak orang rasai perangai kau pulak? ok satu je aku tak paham ngan perangai kau ny..bila kau buat camtu kat orang, orang tak de pon nak cakap ape2 or post kat sosial networking segala..kau satu je yang boleh aku cakap kau tu selfish!! tu je..kau nak orang amik taw pasal kau tapi kau..ade kau amik taw pasal orang lain..? bila nak mintak tolong baru kau taw call orang tapi bila kau senang bila kau happy, kau pergi senyap2 buat cam ktorang ny tak wujud pon xpe..ape tu..? sebenarnya ktorg da lame bersabar la dan ktorg pon da lama rasa ape yang kau rasa skang ny cumanya ktorg masih boleh menjaga perasaan orang lain dan masih ada perasaan hormat atau lebih mudah "Respect" yelah takut kau tak paham bahasa melayu kan..kau kan memang mantap dari segi penggunaan bahasa inggeris..orang lain semua bodoh..bak kata kau lah..aku tak kisah kalau kau nak benci aku go ahead..aku pon da biasa hidup sorang2...aku tak kisah sikit pon cuma aku takut kau dengan emosi kau tu akan membunuh kau dan diri kau sendiri..well not literally membunuh betul2 but perasaan kau tu..nanti jangan kau menyesal dengan kata2 kau tu..yes kau boleh kate ape saje yang kau nak tapi kau kena engat satu je..tak semua orang boleh terima..|

Thursday, December 1, 2011

Banyak perkara bermain di fikiran

| Actually bukan perkara penting pon yang duk bermain di fikiran..perkara2 orang lain tapi biaselah sibuk je nk fikir2 kan..hehe..actually perkara terfikir masa dalam perjalanan ke tempat kerja tadi..dalam train..sebenarnye tadi dalam proses nak pujuk diri untuk bersemangat ke tempat kerja sebab cam malas betul nak gi kerja tadi..tak tahu la kenapa so carilah entertainment untuk hiburkan hati sket...dalam mencari-cari tu tibe2 terpandanglah kat seorang lelaki ny..duduk depan aku dalam tren..emmm pada aku die tu maybe orang indo..(bukan racist yea) cuma tengok pada gaya cam iye lah tataw pula kalau salah..dan ok lah nampak sedikit stylo la..rambut panjang sket..kasut pon berjenama tapi tengok pada kuku..iewwww panjang na..kadang2 tak paham nape la orang suka sangat bela kuku sampai panjang camtu..senang nak korek telinga..eewwwww...(gross!!) napela aku terfikir macam2..ok stop thinking bout it..|

| Jadi aku alihkan pula fikiranku kepada perkara lain..tibe2 ade la this lady nampak gaya cam berumur 20-an..dan bekerja..bawak beg galas dan ipad di tangan..dia masuk dalam tren tak pandang kiri kanan bila nampak sit kosong terus duduk dan layan ipad die tu..tataw lak ape yang die duk tengok (cuba gak jenguk tapi tak nampak) ok, pastu die tak sedar die duk sebelah jejaka berkuku panjang yang aku duk kutuk dalam hati tadi (astaghfirullahalazim...) si jejaka tadi tu duk terjenguk2 apa yang si lady ny buat..bagi aku kalau die sedang buat sesuatu yang peribadi..si jejaka tadi sudah pun dapat membaca atau mengingati perkara tersebut..jadi pada aku, tak salah kau nak beripad, bersms, berbbm, beriphone, berblackberry, bersamsung galaxy tab, berhtcsensation or whatsoever ber pon..tapi be careful..tengok kiri kanan dulu..tanpa kite sedar, mungkin ada yang sedang memerhati..(tetibe cam dialog cik kiah propa lak) but ini serious..kita bila asyik sangat dengan teknology yang canggih manggih ny, kadang2 kite terlupa dan tak sedar apa yang berlaku di sekeliling..jadi peringatan untuk diri sendiri lah..tapayah la nak ralit sangat dengan teknologi2 ny bila berada di keliling orang ramai..sebab kite tak pernah tahu niat orang tu bagaimana..jadi sentiasa berhati2..benda2 canggih dalam ipad, iphone, blackberry, samsung galaxy tab, htc dan sebagainya boleh tunggu tapi jenayah atau malang tidak pernah boleh tunggu sekiranya terpilih untuk menjadi mangsa...Ya Allah minta diselamatkan daripada segala kejahatan amin.. :) |