Wednesday, February 16, 2011

Tak Main-Main Taw..??

| Masuk hariny, da dekat seminggu demam..tapi ignored je la..buat cam biase je..yela..berapa kali dalam sebulan nak demam kan...dan aku tak expect ape2 pon..maybe demam cam biase je..lagipun hari sabtu ahad da cukup untuk rest kot..tak kuar gi memane pon..duk umah je.so boleh la rest..tetibe..masuk je ari isnin..tepat jam 5.00 a.m nak gi bersiap untuk gi keje, kepala pening ting tong.memang xleh bangun langsung..pelik gak ny..telan panadol 2 bijik..harap2 boleh ok dan boleh gi keje..banyak keje nak settlekan kot..?? gi mandi..abesje mandi..ngah bersiap2 tu..memang tak boleh berdiri langsung..badan seram sejuk dan kepala pusing2..duduk jap...cuba berdiri lagi..tapi mmg tak dapat..terus sms bos ckp EL sbb kalo nak gi klinik mmg tak larat la..orang laen lak sume koje..cmne nak gi kan..? pastu harini kan cuti..engat boleh la rest..tapi badan makin panas..siang tadi da makan panadol..engat akan ok la..sekali malam ny..badan makin panas dan badan makin sakit..terus mintak tolong housemate hantar gi klinik..doktor marah aku sbb lambat sgt gi klinik..tanpa mintak doktor bagi MC untuk esok sbb doktor ckp demam teruk..plus asma sekali..dan die marah sbb aku makan ubat batuk yang beli kat farmasi je...tetibe aku rasa doktor tu cam comel..haha..gedix lagi walaupon sakit..hehe :p  |

| Dan aku rasa sebab kepala aku yang ting tong dan belom cukup sihat ny kot menyebabkan handphone aku hilang..huh..memang xde rezeki la tu..nak buat cmne..senang je nak hilang...ade la hikmah tu.dan hikmah die..boleh nampak orang yang ikhlas nak tolong dan akan berada ngan kite bila kite susah dan boleh juga lihat orang yang akan berada ngan kite bile kite senang je..tak boleh salahkan orang..salahkan diri sendiri la..yela..kalo aku tak cuai, xde la jadi benda ny kan..tapi aku tak mintak pon menda ny jadi..dan bile aku minta tolong..benda lain yang lagi dipentingkan..sebabnya aku bukan somebody..aku hanyalah seorang yang sentiasa mengadu, gedix, selalu sakit dan maybe orang ingat aku buat2 sakit..naturally, i won't let people see me as a sick person..even how hard it is, aku akan cuba gelak2 dan buat cam tak sakit..yang merasainya aku...dan samada teruk sangat ke demam aku ny..kalo sampai doktor pon marah sebab lambat gi klinik, engat aku main-main ke..?? watpe nak main-main? bukan best sangat pon demam ny..nak gi mane2 pon xleh..kena duk umah je..boring yang amat..jadi..sebelum cakap ape2 harap2 boleh la konsider perasaan orang..sebab aku pon akan do the same thing..dan hanya akan laha ketika bergurau saja..kalo hal2 melibatkan benda penting, aku takkan main2..dan dengan itu, aku kenal erti persabahatan..terima kasih.. :p |

Friday, February 11, 2011

It's a beautiful day...

| It's a beautiful day..waking up at 5.00 a.m..menghayati suasana pagi yang dingin..menggagahkan diri ke office walaupun dalam keadaan yang tak berapa sihat..batuk tak habis lagi..tapi cuba untuk tidak mempedulikan sakit tu..yang penting bukannya kronik lagi...boleh je berjalan lagi..so, aku teruskan rutin ku ke tempat keje..mendengar lagu2 Bruno Mars yang best di MP3 (Talking to the moon, Just the way you are, The other side (favourite), Somewhere in Brooklyn, etc..) memang it's a beautiful and a perfect morning la for me..melangkah masuk ke pejabat dengan senyuman..dan tiba....tooott tooo tt tooottt..rasa cam bunyi talian dimatikan je kat kepala ny..terdapat satu pesanan, "sila sediakan input untuk meeting pagi ini sebelum jam 8.00 a.m" aku lihat jam di tangan..sudah jam 7.40..dalam hati..*cursing..!!! cursing!! why the hell on this earth xde sape2 mention kat aku supaya aku boleh prepared ape2 from home atau setidak-tidaknya prepared my mind supaya bersedia untuk di urged dengan keje2 camny pagi2..dan kalau da fikiran bersedia maksudnya boleh la handle apa-apa yang mendatang..jadinye, impact tu tak kuat sangat la..mudah-mudahan..tapi tibe2 je menda tu datang..da tu bos datang lak dengan panic die, memang tak terkawal la emosi pagi tadi..aku cuba sedaya upaya untuk control dan cuba paham apa yang bos nak...tetibe datang lak bos sorang lagi ( y sememangnya suka gurau2 dan kacau2 sbb cubical aku dekat highway nak ke bilik die) tibe die datang dan nak gurau2 nak tarik kerusi aku dengan keadaan aku yang rushing camtu..maka terkeluarlah perkataan "En. dot dot dot..tolong jap, jangan ganggu saya, saya ngah busy ny" sambil tangan dan mata aku duk tertumpu ke pc..dan aku mmg tak sedar time tu..lepas da abes buat keje.dan release sket sbb bos aku da masuk meeting, baru la aku tersedar yang aku tak patot cakap camtu..tapi aku memang ngah busy time tu..selalu tu aku ok je..layan je..sorry...memang salah aku la kot sebab tak mampu nak kontrol kata2 bile da busy dan digesa...|

| Aku tak mengharapkan apa-apa pon..aku tak mengharapkan orang sanjung aku, aku tak mengharapkan orang selalu cakap aku betul, dan aku tak mengharapkan yang aku sentiasa betul..kalo aku salah, aku minta maaf...aku ada masa gembira, masa sedih, masa tension, masa gile2, masa sejuk, masa sakit, masa bengong, masa marah, masa berjimba, masa perihatin, dan macam-macam masa lagi la sebab aku pon normal macam orang lain..dan aku tak suka nak bercerita dengan orang lain sebab aku taw tak ramai orang akan paham..kadang2 jadi bahan untuk digelakkan je..jadi aku lebih tenang dan berkongsi perasaan especially kalo gembira..kalo ade orang comment ok la..aku reply those comment, tp if xde pon ok je..coz tak mengharapkan ape2 pon..semua orang pon camtu..biarlah dorg ade hak untuk cakap ape2 dan post ape2 pon..tu wall dorang kan..so dorang ade hak..jadi harap xde la yang cop aku ny sebagai mencari perhatian ke ape kan..coz i don't need it at all..that's not what am looking for in my life..walaupon katekan aku akan mati esok..seeking for people's attention will be not my intention..tapi biarla orang nak kata apa pon..yang penting..yang bagi aku makan, aku sendiri, yang buat keje, aku sendiri..yang menentukan hidup aku, aku sendiri..asalkan aku taw, aku tak kacau orang dan tak kacau suami orang..aku rasa aku mengikut jalan yang betul..InsyaAllah :) |
 

Thursday, February 10, 2011

It's Better If You Don't Understand

| Today..kepala sakit pusing2 dan tekak sakit..nak demam lagi ke..?? adoi..sebulan berapa kali nak demam pon tataw la..tapi maybe penat dan stress sbb bengkel 2 hari lepas kot..sebelum bengkel lain masalahnye masa bengkel lain hal, lepas bengkel pon laen jugak la halnye..sigh..memang aku da sampai limit da ny rasanya tapi apa boleh buat? terpaksa lah..da namanya keje..tak buat, makan gaji buta lak kan..kena la ikhlas..tapi hari ini rasa betul2 tak larat..tapi gagahkan diri jua..|

*rasanye sebab pagi tadi aku terserempak dengan dua ekor tikus dikejar oleh seekor kucing..boleh tak dorang duk maen kejar2 kat atas jalan? bile aku nak lalu dorang duk berlari2 kat depan aku..aku mmg lemah semangat sket kalo nampak tikus..rasa cam nak pengsan je tadi..sib baek sebuah kereta lalu..maybe dengar bunyi kete tu baru dorg sedar yang dorang sebenarnya bukan berada dalam alam fantasi seperti movie shrek atau alice in wonderland or what so ever kan...ish..pagi-pagi lagi da spoilt my mood*

| And currently am fall in love with "It's Better If You Don't Understand" album by Bruno Mars..lagu2 dia memang sangat2 best dan diyakini tak akan merosakkan pendengaran aku walau sekuat mana pon volume dipasang malah boleh menukar mood daripada tak baik kepada bersinar2 dan berbunga-bunga riang..hehe :p pelik tol la..sepatutnya at my age, i should think about to adore someone to be my special one..tapi sebaliknya tak kisah dan duk fikir adoring penyanyi2 tampan di luar sana..haha..giler tak fikir..?? of course la fikir..tapi setakat ny yang ade tak nampak pon kesungguhan die dan juga kesungguhan aku untuk betul-betul mengejar die..yea..perasaan dan semangat tu aku masih tercari-cari untuk aku pulangkan ke tempat asal..masih belum jumpa...habis tu, camane..?? berdoa je la..semoga dapat jumpe.. :p |

| It's Better If You Don't Understand... :p |

Saturday, February 5, 2011

D.I.L.E.M.M.A

| Dalam status fb aku..rasenye da dua kali aku posted dalam update status aku about dilemma ny..it's all about feel guilty for what had happened to my lil' sister yang skang sedang suffer for chicken pox..it's actually, kalo fikir logik, benda da nak jadi kan..mana nak tau dia sakit tu akan datang pada dia..memangla kami ny da plan macam2 sebab tu tak balik kampung..yela..sementara ada cuti dan dia pon ngah tak buat ape2 nak la gi jalan2..so tiket balik kampung pon tak beli la..well, paham2 je la kalo time2 cuti..tiket nak balik kampung ny senang je abes kan..so, aku mmg tak bother langsung pasal tiket balik kampung sebab memang tak plan nak balik..maybe akan balik kampung dekat2 result spm nak kuar nanti sebab bile aku tanye adik aku ny,die pon nak stay sini dulu..so that's it..pastu 2 hari before cuti ny, die demam..engatkan cam biase2 je..sekali ade bintik2 merah..dan doktor cakap itu adalah chicken pox..ape lagi menggelabah la aku time tu..yela..tataw nak buat ape..nak cari air kelapa kat mana..nak bagi makan ape..nak masak ape...nak kena pantang ape..sume2 la..sume plan yang akan dibuat masa cuti memang kena totally cancel..dan menjadi nurse di rumah..it's ok for me..adik kot..?? sayang ny..hehe.. tapi paling membuatkan aku sedih dan rasa bersalah..bile tengok die cam sakit sangat..die cakap chicken pox tu sangat pedih dan gatal..masa tu aku rasa cam boleh tak bagi aku sket rasa sakit tu, at least kurang la sket..at least aku boleh kot tahan sakit tu..dan aku rasa bile sakit ny, saat yang paling best is to be with our beloved mom..tapi aku tak boleh bawa die balik sbb tiket da abes...dan semua sedara mara da pulang without telling us..hmmmm..kat situ la rase bersalah sangat..tapi don't worry baby..I'll make u feel better..I'll take a good care of you here..ok..?? that i promise you.. :) |

| Tapi at the same time, aku nak jugak kuar jalan2 ngan kengkawan..coz ini cuti beb..bile lagi nak cuti lama camny dan aku ade di sini..so, nak kuar ngan dorg..having fun and release tension ny...dan at the same time..nak jaga adik di rumah..dilemma though...tapi aku tanya adik..and she said..dia da ok..demam pon da kebah..cume nak nunggu chicken pox ny je hilang..gatal la sket..tapi kalo aku ade ngan die pon, aku tak boleh kurangkan gatal tu dengan hanya die lihat muka aku, so if aku nak kuar pon ok je..haha..ok..kurang sket rasa bersalah bile die ckp camtu..tapi aku kena consider jugak..di mana nak kuar..kalo tempat jauh2 sangat xlehla..risau gak..kalo ape2 jadi..so aku akan gitau kengkawan sume la..supaya lepak dekat2 je..maksudnye aku bertanggungjawab la kan..?? kan..?? tak ke..?? huhu.. I am seriously in dilemma...huhu..but all need is, supaya my lil' sister cepat2 sihat dan semua chicken pox die tu hilang dalam masa terdekat ny...sebab cuti da nak abes..aku kena pegi keje..kena outstation bagai..lagi la rasa cam tak sanggup nak tinggal die sorang2 kat umah..itu je harapanku skang..concerning more about my one and only sister in this world... |