Friday, January 28, 2011

sooner or later..

| Aku suke sangat kalau ade orang yang boleh faham perasaan aku dan tak main serkap jarang je kononnya die tahu apa yang aku fikir tapi pada hakikatnya salah sama sekali..tetapi people have their own right about how to judge other people and they can choose whether to take good or bad one..masing-masing da besar panjang. pandaila fikir sendiri. Tapi relax je..jangan kecoh-kecoh hormat semua orang..semua orang ada pendapat sendiri..itu je..yang penting i play my part dengan betul-betul dan take care of my dignity that's all..the rest tu..terpulanglah camane..yea..? |

| Tadi masa on da ke office..masa tu lam kepala aku duk fikir macam2 benda..sumela..baik buruk sume ade..yang sakit ati, yang best..sume ade lah..tibe2 mata aku rasa cam tibe2 blank..cam tibe2 rase pening dan nk pengsan..aku perlahankan sikit langkah aku yang boleh dikatakan orang nak kejar agak susah la kan...aku jalan slow2 sket sebab tanak la pengsan nanti malu je..haha..tapi pandangan cam kabur lagi la..tetibe terfikir jap..what if masa aku da tiba..maksudnye..masa untuk panggilan menghadap ilahi da tiba, we will never know kan...ya Allah kalau betul camtu belum bersedia lagi rasanya..ibadat pon belum cukup lagi rasanya..banyak lagi benda lain nk buat dalam hidup ny..dan benda tu membuatkan aku berfikir..hidup ny sekejap je..kalau Tuhan kata hari ni nyawa kau akan diambil, maka hari ni juga la kau akan meninggalkan dunia ini..jadi secara positifnya aku cakap pada diri aku sendiri, aku akan cuba untuk lengkapkan hidupku sebaiknya..tolak tepi benda2 remeh dan orang-orang yang sentiasa berusaha untuk melihat aku jatuh dan menangis tu..sebab walaupun die buat camtu, hidup dorang tetap happy..tapi aku duk bersedih dan berduka cita..jadi apa yang aku dapat..?? jadi lebih baik aku ketepikan semua itu..hidup yang sekejap ini harus dilengkapi dengan perkara-perkara yang sepatutnya membahagiakan aku...kan..??? dan aku akan lebih berusaha untuk menjadi lebih baik..insyaAllah..semoga diberi kesempatan lagi la.. :) |

| Tadi makan kat umah Kak Liza, officemate sempena birthday anaknya...happy je tengok baby tu dapat banyak hadiah..best kan jadi kanak-kanak..zaman kanak-kanak aku pon tak camtu..tak pernah pon celebrate birthday...kalo dulu terasa juga la..tertanya-tanya kenapa orang lain ade celebrate birthday tapi aku takde..tapi bile da besar ny da paham la nape..my parents bukan jenis camtu..tapi bile aku da mampu sket ny...bile birthday mereka, aku akan cuba untuk celebrate..at least dorang dapatlah merasa..tak banyak, sikit pon jadi la..at least ade..dan aku da cukup happy melihat mereka happy..dan impian aku for my birthday this year..aku akan mendapatkan sesuatu yang aku da lama idamkan..insyaAllah..mengikut perhitungan, menjelang tarikh keramat bagi diriku tu, boleh la aku menggapainya..insyaAllah..harap sesangat..kadang-kadang nak dapatkan sesuatu untuk diri sendiri jugak kan..?? |

Wednesday, January 26, 2011

we will never knows...

| Semalam hari aku sangat seronok..entah kenapa sedari pagi aku asyik tersenyum keriangan kacau orang itu orang ini supaya mereka pon sama rasa seronok dan happy...bos buat perangai pon masih boleh senyum dan tak rasa apa-apa yang stress...sampaikan satu hari aku asyik senyum dan gelak aje..alhamdulillah..at least i know that aku masih boleh rasa happy walaupun rasa yang lain-lain tu sudah semakin kurang (jap nak gi tukar keyboard pc ny..keras semacam je..sakit jari jemari i ny..hehe) sempat lagi tu gangguan jap..ok..teruskan cite kite yea...walaupun rasa-rasa yang lain da makin kurang, at least aku boleh la lagi rasa happy dan senyum dan gelak tu kan..and i know my life is beautiful...hehe..so i enjoyed the moment sebab aku taw dua-tiga atau mungkin esok ke mesti aku akan berhadapan dengan perasaan yang lain pula kan..we never know what will happen in da future kan..? |

| Ok la..kite cite la pula tentang aktiviti2 dan perkara-perkara yang berlaku for da past few days kan..coz da lama jugak tak update blog ny..sebab tak sempat dan rasa cam....malas..hehe... emmm weekend went well cam biase je..cume aku rasa best masa hari cuti Thaipusam hari khamis tu, sebab leh lepak dan jumpa my beloved friend, Encik Diva...da lama jugak kan tak lepak..agak rindu la..bile jumpe, tak sampai 5 minit da gegelak cam ape da..hehe..and we went for makan2 and karaoke..emmm..boleh la..asalkan luangkan masa bersama..rasanya xdelah hebat mane pon acara hang out tu sbb gi tempat2 biase2 je..tapi yang penting masa tu diisi sepenuhnya dengan orang yang sepatutnye..(you know what i mean) so that rasa worth it la..berbaloi..baloi.. :p pastu sabtu gi mane ek..?? emmm xgi mane2 dan ahad gi mandi kat Ulu Yam..tapi aku tak mandi..hehe..sebab rase cam malas nak mandi sungai sebab pegi pon da lambat kan..so, aku hitung masa cam nak mandi pon xleh lame sangat so aku decided tanak mandi sebab leceh la nak tukar2 baju bagai..orang laki senang le..xde ape nak disorok..hehe tapi ok juga walaupun tak mandi..happy gak..hehe |

| Dan hari ini..perasaan itu datang lagi..emmm..entah di mana silapnya..rase seperti aku sedang ditentang oleh beberapa pihak yang tak boleh menerima aku..mungkin pada mereka aku sangat jahat..gedix yang tak hengat dunia, perampas, pisau cukur, suka mengumpat, suka melaga-lagakan orang..entah lah..aku tak boleh baca fikiran orang..tapi kenapa perasaan tu datang bile aku lihat mereka..?? kan best kalo aku tak punye apa-apa perasaan..boleh je aku buat hal aku je tanpa susah-susah nk rasa tak best..dan ekoran daripada perasaan tu, hari ini, aku rasa sangat tidak bersemangat dan ingin mencari bahu untuk bersandar..sekejap pon jadi la..rasanya sudah tak tertanggung lagi apa yang aku rasa ny..banyak sangat lah..aku memang penat..aku cuba untuk tidak pedulikan hal remeh temeh ny dan orang yang takde kaitan ngan hidup mati aku ny...tapi aku tidak kuat..walau aku cuba sebanyak mana pon, aku akan tetap kalah kerana orang yang membenci aku terlalu ramai..walaupun bukan aku yang menyebabkan ini semua berlaku..tapi it's out of my control..kalo orang laen famous sebab die handsome, die punye gaya best, die cantik, die pandai bercakap..aku lak famous sebab ramai orang benci..apelah nasib..tapi aku tak menyesal..ini ujian Tuhan..aku terima dengan redha..aku buat semuanya dengan ikhlas..aku percaya..at the end of the day, aku akan dapat apa yang dijanjikan in return..insyaAllah..da la tu..mencari kekuatan untuk merasa happy semula.. :p |

Monday, January 17, 2011

sabar tahap ke 18

| Sekarang sedang membaca buku "Kejayaan di Tangan Anda" by A.Hassan Mohamed. at first cam tataw nape aku beli buku ni..tetibe je mase jalan2 kat MPH aritu, aku rasa cam nak beli buku ni..beli, simpan kat rak dan dua minggu berikutnya baru baca..haha..dan not bad..banyak motivasi yang aku dapat...antaranya kata-kata yang membina ini :

"Kegembiraan  seseorang tidak terletak pada adanya wang sahaja, tetapi pada pencapaian keriangan dari usaha kreatif " 

 dan

" Jiwa anda adalah untuk apa yang anda ingin buat, jangan biarkan diri dikuasai oleh manusia-manusia pemalas dan jahil"

sesuai sangat kata-kata ini semua rasanya dengan apa yang sedang terjadi skang..apa yang aku taw, aku penat dengan semuanya..itu sahaja.. |

Sunday, January 16, 2011

Hari minggu ku..

| Hari mingguku...adalah hari yang paling best dalam hidupku..hehe..boleh bermalas-malasan di rumah..relax2..tengok tv..masak2...jalan2..lepak2..hehe..satu hari suntuk hariny..duk nengok tv je..abes rancangan kat tv tu, aku tgk lak dvd..aku tgk cite ny..Made of Honor
best..Patrick Dempsey is one of my favourite actor plus Ashton Kutcher plus Josh Duhamel..mmg best cite tu..sweet sgt..hehe. berangan la tu..oppsss..




pastu da bosan duk nonton tv dan movie, ajak adik gi jenjalan kat pasar masjid jamek tu..beli tudung dan barang2 sket..saje je..hehe..

















and pastu jumpe kengkawan..sembang2..sebab da lame tak jumpe dek kesibukan memasing..macam-macam cite la kuar...happy leh jumpe dorg..tu belum sume orang berkumpul lagi tu..kalo semua ada..huru hara kedai tu gamaknye..hehe...ape pon, happy tgk mereka sume...and one more thing, that someone's husband tu da jarang kaco aku da..lam sehari tu ade la sekali je die called...dan mestilah aku tak jawab his called kan..maybe die da start paham..but at 2 a.m in the morning he called me..and i will realized it when i wake up in the morning la..huhu..sib baek aku tak mamai gi jawab his called tu..maybe niat die nak aku mamai dan jawab his called tu la kot..sbb tu die called at that time.hishh..licik tol..but insyaAllah..if niat aku baik, aku yakin Allah will help me to be away from him..so aku rase no need to change my phone number la kot..it's something waste to do coz sayang nombor ny..kalo beli nombor baru nak kena sms sume la ny la tu la..leceh la kan..plus not worth it la kalo nak change my number phone juz because of him kan..?? hehe..so am happy now..tenang je rase.. tp something else pula..dia kata, takde idea nak cakap ape bile sms aku..am i that bored..? emmm..maybe aku pon tataw nak cakap ape ngan die kot..or maybe cara aku tak sama ngan cara die or maybe die tak suke cara aku..terpulanglah..i can't please everyone..aku jadi diri sendiri...nak terima ke tanak terpulang..yang penting tak hipokrit kan..?? aku terima je sape yang nak kawan..yang tanak kawan pon xpe..tak marah pon..people always come and go in my life..so just take it la..kan..?? hehe |

Monday, January 10, 2011

mix mode.. :p

| First of all, nak cite, saya da tengok kedua-kedua cite yang saya nak tgk tu..which are paranormal activity 2 dan the tourist...yeay..!! walaupun tak berjaya mengumpulkan rakan2..tapi saya berjaya juga menontonnya dengan mengheret adik saya sama..haha..cian die..terpaksa melayan kakak die yang kaki movie ny kan..?? hehehe..paranormal activity 2 cam tak best sangat compared to the first one sebab scene yang menakutkan tak banyak tp ade kesinambungan ngan first la..yang paranormal activity 2 ny berlaku before Micah mati dibunuh Katie yang dirasuk tu tp jadi pada kakak die lak, Kristie..dan y second ny Katie yang dirasuk tu juga yang menyebabkan kematian semua orang dan mengambil baby kakak die..dan tgk la y third lak kalo ade..ape jadi pada baby tu..hehe..tp bosan sket la y second ny..tp ok la..at least boleh la tgk movie yang laen dari yang laen..ok la tu..dan....The Tourist lak of course la best sebab Johnny Depp...tgk muka die pon orang da boleh gelak..walaupun cam sesengal tp tetap nampak macho die tu..tp movie tu cam slow sket la..boleh buat orang mengantuk(only if you are not really into Johnny Depp laa ) hehehe...tp tgk scene dorg shoot kat venice tu rase cam nak gi sane je..cam cantik tol..how i wish i could be at that place one fine day..i wish..hehe..sape la nk bawak...bertuah sangat la tu...hehe... |

| Dan juara lagu ke 25 ...agak merepek..ntah pape..dengan host nye..before this, aku cam boleh lagi la terima lawak2 yang cam gitu..tapi kali ini cam xde preparation dan agak merepek yang berlebihan..performance..yang first 3 tu mmg best..Yuna, Tomok dan jugak A.P.I nampak mantap..Faizal Tahir pon best dan cam keseluruhan perform best la..kecuali ade drama yang meleret2...dan Faizal Tahir won for the best performance untuk lagu Hanyut..ok memang worth to be won lah..dengan jatuh dalam air bagai kan..sampai terhenti seketika kami yang menjadi juri kat umah ny kan...terpaku sekejap di situ..hehe..dan meet uncle hussein ngan drama king pon ok la..worth la dpt tempat ke dua..hafiz dengan noktah cinta tempat ketiga pon ok..dan juara..hehe..tataw nak komen..kang komen ramai la marah aku dan suh aku apply jadi juri next year.haha..pendapat masing2 la..aku boleh terima pendapat korang..nape korang xleh terima pendapat aku..jadi langkah selamat, aku give a damn pada semua itu..yang penting..yang dapat duit dorang bukan aku pon..duk bergadoh kat sini, buang karan je..baek tido..sok koje..nak menghadap bos dan orang2 kat office tu pada hari Isnin bukan perkara yang mudah...memerlukan kesabaran yang sangat tinggi..jadi biarlah mereka..yang penting aku berpuas hati dengan persembahan Faizal Tahir..kita lihat sajelah nanti apa komen mereka yea..?? hehe :p |

Friday, January 7, 2011

aiiii..takkan sekejap je kot..??

| Nampaknya orang gile tu asyik duk kacau aku lagi..semalam die guna nombor laen call aku..engat aku tataw..?? tp risau gak..kot2 family aku call ke kan..?? tp bile aku called ma, abah sume xde pon dorang cakap dorang called aku. sape lagi nak called aku malam-malam kan..? berbelas kali lak tu..kalo kate urgent sangat, kalo called aku tak angkat tu, boleh la sms kan..?? nampak sangat la cara die tu...so aku tak layan..aku off phone..sekali masa nak tido on balik phone, berbelas2 missed called..ya Allah..hidupku rasa amat terganggu dengan his action..tiap2 malam..aku balik rumah nak rest..bkn nk dpt panggilan yang tidak diingini tu..tolong la paham..nak aku buat camane lagi..?? |

| Aiiii..sekejap je ke bersemangat nak sms aku..?? sorry la kalo tak sempat nak focus sangat tentang ke arah yang lebih baik skang sebab bile time working days, memang takde masa dan stress sket ngan benda2 ny pejabat dan stress pula ngan panggilan2 telefon yang mengganggu hari-hari ceriaku..harap boleh faham..kalo tak leh faham pon xpe..tanak pakse..sekejap pon xpela..hehe |

| Nak tengok cite ny...!! 
dan cite ny...jom...!! |

Thursday, January 6, 2011

6 Januari 2011

| Aku rasa hari ini bukan lah hari yang bersinar untuk aku walaupun aku memakai warna baju yang mampu menarik perhatian ramai..haha (perasan je..)aku ada kerja untuk disiapkan..tapi aku tak mampu untuk menyiapkannya dek mood yang bercampur baur..inilah hidup aku skang..asyik dengan kerja..kerja..kerja..sampai satu masa aku rasa hidup aku ny bosan dan aku pon da jadi seorang yang membosankan..aku mesti lakukan sesuatu supaya aku tidak menjadi seseorang yang terlalu memboringkan..kalo berterusan begini, makin jatuh lah saham aku nanti..hehe..kalau la ade saham. |

 | Skang ny rasa cam agak jeles la bile lihat page seseorang tu pada encik atas talian..bunga-bunga cinta berguguran gitu..ntahla..rasanya tiada apa lagi yang perlu diceritakan sebab da jelas aku mahupun dia sudah menidakkan kemungkinan itu, tapi aku tetap rasa seperti aku akan kehilangan kawan yang selama ini ada dengan aku pada masa-masa yang diperlukan..yea aku paham bile da ade commitment ny kalo boleh tanak la selalu dilihat ade bersama dengan aku..kalo keluar makan pon..cam nak cepat-cepat balik dan tak happy je..eh, i can read mind and boleh agak la apa yang orang fikir ok..?? walaupun dia menidakkannya but i can read through his action..but it's ok..dia ade reason untuk berkelakuan begitu..dan begitu selalunya akan jadi pada aku..pathetic..mungkin ia patut jadi second name aku kot..haha..but not regret at all coz aku yang pilih untuk jadi begini..aku memilih..yes, akhirnya aku mengaku yang aku memilih..kadang-kadang sampai terlalu memilih..tapi bile aku pilih..mereka tak lama kekal di situ..mereka akan pergi jua..takpe..be positive mungkin mereka pula yang tidak memilih aku kan..tapi apa-apa pon, aku tak suka sangat la bile die duk tergedik-gedik camtu..cam hipokrit sangatlah..dulu dia pon buat benda sama..siang malam setiap masa sms aku macam aku ny istimewa sangat..tapi bile da ada orang laen yang lebih baek, aku pon dilupakan la..nak bersembang pon da tak best..it's ok la..aku pon pernah jugak buat camtu..mungkin dia tak rasa selesa lagi dengan aku..who knows..hanya dia sahaja yang taw..it's out of my control..aku tak mengharapkan apa-apa pon..janganlah salah paham..kau nak bermanja-manja nak buat apa pon dengan si dia, buatlah..aku bukan cintakan dia pon...mungkin dulu suka sekejap..tapi kini tidak lagi..i can get someone better than him..hehe..optimis itu penting yea..?? jadi apa yang aku nak cakap di sini..aku nak delete kau dari friendlist aku boleh tak..?? haha agak kejam yea di situ..mesti kontroversi lak nnt..tapi apa yang dia buat lately buat aku sakit hati..for what reason pon aku tataw..tapi aku mau lari dari semua tu..dari perasaan itu..boleh ke tak..?? |

| Ok skang ini list kriteria insan-insan yang menjadikan aku seorang yang agak memilih..haha..Tinggi ala-ala setinggi Josh Duhamel tu cukuplah..xyah la tinggi2 sangat...Berusaha untuk buatkan aku happy dan bukan fikir pasal diri dia je..it's not always about u in this world ok? Boleh menerima aku dan family aku seperti family die sendiri..okeh aku taw aku dan adik2 tak la comel mane..tapi aku sayang sangat adik2 aku..jadi kalo mau pikat hati aku, pikat dulu hati adik-adikku..hehe..Boleh menerima hobby aku yang suke menonton wayang dan jalan-jalan sebab aku tak suke buat something yang same je tiap2 hari..bosan..!!..Jangan nak kritik sangat apa yang aku suke pakai..terima la aku seadanya..sebab aku taw aku bukannya nampak kekampungan sangat..kalo tak suka, cari je orang laen...Tahan telinga dengar aku mengadu pasal tekanan di tempat kerja dan sebagainya..dan paling penting..aku tak la reti sangat masak..tapi aku boleh masak.tak caya tanye adik..die selalu makan apa yang aku masak..dan aku sanggup belajar masak..so, sape-sape yang mengharapkan seseorang yang terror giler masak tu..bukan aku la tu..hehe..dan last boleh buat aku ketawa..sebab aku suka gelak...
so, aku harap2 sangat dpt jumpa sapa-sapa yang camny...kalo tak, aku akan tetap menunggu..maybe it's worth to waiting for.. :) |

Tuesday, January 4, 2011

Tekanan Perasaan....!!!!!

| Aku gembira menyambut kedatangan tahun baru 2011 walaupon pada hakikatnya umur aku akan semakin bertambah begitu juga dengan jumlah wrinkles atau dalam bahasa pasarnya kedutan makin bertambah pada wajah dan juga adik2 aku yang sudah semakin tinggi dan membesar daripada aku tapi aku tetap menyambut kedatangan tahun baru ini dengan hati yang terbuka..dengan azam yang baru..dengan semangat yang membara dan kasih sayang pada keluargaku yang semakin menebal...wah semuanya indah.hemmm...jangan harap la..itu semua sekejap sahaja apabile telefon bimbit ku tak henti-henti berdering kerana panggilan daripada seseorang yang aku boleh panggil bapak orang yang aku memang tak paham apa motif die untuk called aku dengan banyak kali..tak sedar ke status diri die tu..aku layan selama ini sebab ingatkan kitorang ny pernah menjadi rakan sekerja dan mungkin die hanya ingin bertanya khabar, ok la..tapi lately cam makin kerap pula called dan gaya cam nak ajak aku keluar je..eh ny da lebih ny...yea aku mungkin nampak seorang yang tak kisah dan boleh keluar dengan sesiapa sahaja tapi aku akan cakap its a big NO for someone's husband..memang tak la yea..tanak cari nahas..dan tanak kecewakan orang lain..lagipun aku memang have no feeling at all la kat die..eeee tolong la..tapi die bukan nak paham..sampaikan aku rasa seperti nak tukar no phone aku..sebab sangat tertekan yea saat ini..dan ada satu lagi nombor asyik duk sms aku ...ehhh tolong la..even am all alone but i don't need that such thing yang boleh membuatkan aku stress camny lah..!!! aku tak perlukan semua itu...!! |

|Aku memikirkan strategi..apa yang harus aku buat ny..?? supaya die paham yang aku tanak ade apa-apa kaitan ngan die pon dan aku memang nak lari dari die...tapi boleh ke die paham..?? yela..takot lak die tu fikir laen..dan berdendam ngan aku..camane..?? ish..takot jugak la bile fikir...memangla..aku wat tak peduli..tapi kalo siang malam duk called ganggu aku, camane aku nak buat tak peduli..mmg tak tenang la jawabnye...nak je aku sms die dan orang yang kenal tu cakap yang aku tak mau diganggu dan jangan ganggu aku lagi..tapi boleh ke jalan..orang yang suke kacau orang ny selalunya akan lagi happy kalo orang cakap camtu..bukan nak dengar..malah makin galak la dorang duk called dan sms aku...yaAllah ya Tuhanku..aku tak mintak pon perkara2 sebegini berlaku..aku memang tak boleh nak handle la..aku mudah stress..dengan keje lagi..pastu balik umah..nak kena deal ngan benda mengarut ny lagi...tolongla...!!! |