Monday, November 29, 2010

emmm...cool.. :)

| These couple of songs which could makes me smile and calm while bad things happened to me |

1# MISERY ~ MAROON 5 

















2#  WAITING FOR THE END ~ LINKIN PARK















3# JUST THE WAY YOU ARE ~ BRUNO MARS 



















4 # AWAKEN, FOR THE REST OF MY LIFE, INSHA-ALLAH, THANK YOU ALLAH ~ MAHER ZAIN



















5 # IF I HAD YOU, MAD WORLD ~ ADAM LAMBERT


















Berundur setapak ke belakang

| Berundur setapak ke belakang demi kebaikan semua orang..bukan bermaksud untuk menjadi lebih mundur..tetapi untuk mengelakkan sebarang bentuk caci maki, umpat keji dan sebagainya..got what i mean..?? of course..semua kan bijak2 belaka..tapi masih belum cukup bijak sebab selalu bertindak mengikut emosi dan kepandaian sendiri..selalu menghukum tanpa bertanya dan membuat kesimpulan sendiri atas dasar tidak puas hati..sudah la..aku da malas nak menghadapi perkara seumpama ini lagi..takkan for da rest of my life pon nak berdepan dengan benda ny..move on da..malas nak fikir..kamu semua lebih bahagia tanpa aku rasanya...jadi aku berundur...selamat berbahagia.. :) |

| Owh hari ini..azam aku untuk menjadi lebih daripada apa yang aku jadi sekarang ny..tetiba bangun dengan rasa bersemangat dan ingin menakluki dunia..!! chewah..!! hheehe..xde la sampai begitu ropenye..cuma memberikan motivasi pada diri..motivasi yang mungkin menghilang pergi berjalan-jalan melancong meninggalkan diri aku helpless dan terkontang kanting mencari kekuatan dan motivasi yang lain...fine..!! sume nak tinggalkan aku..!! hehehe..tapi take it in a positive way..benda ny semua mengajar aku untuk menjadi lebih kuat, bijak mengatur masa depan dan tidak mudah melatah sekiranya benda2 yang lebih berat terjadi pada masa hadapan..insyaAllah...|

| Dan saat itu berlalu..saat aku berasa sungguh kecewa dengan persekitaranku...tapi aku rasa mungkin itu semua salah diri aku sendiri...lalu aku fikirkan la apa jugalah salah yang aku buat kali ini..tapi tak jumpa..mungkin belum boleh aku nampak..jadi aku cuba neutral kan perasaan itu...tapi percayalah..bukan senang untuk buang perasaan kecewa itu..ia akan tetap datang mengganggu..hahaha..tapi kan tak nak la diari aku sepanjang tahun 2010 ny jadi sedih je kan..cam loser sangat..loser sket2 da la..hehe..jadi aku cuba untuk tersenyum sepanjang hari ini...dan aku bangga dengan my diva fren, yang konvo semalam..aku tak berpeluang pula untuk ke sana..mintak maaf..tapi aku yakin kau bahagia dengan adanya mereka di situ..dan program menonton wayang dan makan pizza aku lupakan sahaja lah..mungkin bukan rezeki untuk aku berhibur pada hari itu..yang penting mereka happy... :) |

Friday, November 26, 2010

Aku di sini.. :p

| Semalam dan hari ini berada di Hotel Concorde untuk Bengkel Berhubung Malaysia Research Assesment Instrument (MyRA)..emmmm xde yang special..biase2 aje..bengkel yang berkaitan database ny agak memeningkan kepala kami-kami yang bukan dari ahli keluarga IT ny kan..tapi belajar la jugak sikit..ngulo banyak2..haha..ooppsss maafkan saya |

| Dan rasanya seperti sesuatu sangat dengan apa yang aku lihat..kau cakap pasal apa yea..?? kau buat balik ke perangai dulu..?? kau minta maaf tapi kau buat balik kan..kau tak menyesal lagi ke..?? owh lupa pula..kau memang sentiasa betul..kau memang sentiasa betul..kau memang..(berapa kali nak ulang) aku bukan boleh faham orang macam kau tapi at least aku tak buat cerita bukan-bukan dan aku tak buat orang sakit hati..tapi aku boleh buat apa..?? aku hanya boleh diam..aku kan ramai orang tak suke..so, aku diam je la..aku tak kesah..jangan sampai satu hari nanti..benda yang sama jadi kat kau..aku bukan mendoakan..aku takkan mendoakan yang buruk2 pada orang lain..tapi aku percaya pada balasan Tuhan atau dengan kata lain, karma...tapi aku rasa kau tak heran pon dengan maksud2 karma tu sebab kau memang sentiasa ada alasan untuk menunjukkan kau sentiasa betul..aku mintak maaf..tapi kenapa aku nak mintak maaf..sebab aku seperti tak mampu lagi untuk consider dengan kau..aku mengalah..aku tak yakin aku boleh senyum lagi bile lihat kau depan mata aku..aku tak kuat sangat..sebab da banyak kali sangat aku jadi cmny dan orang buat camny kat aku..termasuk kau..aku tak minta banyak pon..aku boleh terima kau..aku boleh paham kau..aku boleh consider kau selama ny..tapi kenapa ..tak tahu betul ke tidak instinct aku menyatakan kau tak suka aku dan kau berusaha untuk menjatuhkan aku..aku terima semuanya..ingat..karma sentiasa mengejar..last words..aku minta maaf... :) |


| Aku bersyukur dengan rezeki Allah itu..mungkin aku bertuah sikit dan mungkin juga dengan semua perkara2 dan dugaan yang menjengah hidup aku selama ny, sekurang-kurangnya aku boleh juga tersenyum..syukur..ini semua untuk family aku yang banyak sangat menyokong aku selama ini..sekali lagi air mata aku jatuh menenggelamkan ego..kerana kegembiraan..tetapi tidak mahu lupa diri..aku kena sentiasa beringat...tak selamanya kita di atas..kena sentiasa berhati-hati sebab tak semua suka aku..owh...obviously kot..tak tahu atas alasan ape..tapi aku tau tu...sekali pandang pon da taw..tapi doesn't matter at all..rezeki, hidup mati tu Tuhan yang tentukan..bukan mereka..so, juz find something to make u smile.. :p |

Tuesday, November 23, 2010

Future is a bulletproof

 | Nobody can predict the future..all of us have plans..so many things to do in mind..but something will occur to stop us from doing the things that we love to do..so, honest and true, future is bulletproof..and I've learn much from it.. :p |
 
| Hari raya Adiladha yang sepatutnya disambut meriah seperti tahun2 sebelumnya  tidak sama bagi tahun ini apabila aku terpaksa beraya di hospital..abah sakit..doktor cakap jantung abah bengkak…masa malam aku balik ke kampong, selasa malam tu masa abah jemput aku di stesen bas untuk pulang ke rumah, abah da Nampak cam tak sihat..bila aku Tanya, abah cakap demam biase je..tp abah ckp die rase cam sakit dada..masa kat kedai (singgah sekejap je tgk mak..lepaskan rindu) abah cam tak kena duduk..aku fikir..kalo demam memang camtu..tak suspek ape2 la..tapi esoknya, hari raya aidiladha..balik je dari solat sunat hari raya, abah terus tidur..aku ngan mak cam pelik da..tapi takpela..maybe abah nak tidur kejap je kot..tapi bawak sampai tengah hari, abah masih tidur..pastu aku nampak abah cam tak selesa..cam muka orang ngah tahan sakit..pastu mak urut2 la abah..pastu malam tu, masa makcik2 datang umah, abah cakap la die sakit dada kat one of my aunty yang keje kat HUSM dan of course la aunty aku suh gi check sok..actually abah ny takot nak gi hospital sebenarnya..haha..tp aunty ckp xpe..gi check je..dengan meyakinkan abah..pastu esok pagi..raya kedua (sebenarnya da plan ngan ma dan abah nak balik kampong mak dan jalan2..aku plan nak belanje ma, abah dan adik2 makan..tp aunty ckp die on call pagi..die suh abah gi check la keadaan abah pagi tu..so, abah gi ngan paksu..ktorg tunggu je la kat umah..dalam fikiran aku, xde pape kot..doktor bagi ubat, pastu boleh la balik la..pastu dengar keta paksu balik around 2 p.m camtu..tengok2 abah xde..da suspen ny..mana abah ny..sekali paksu cakap abah kena tahan kat wad..emmm…terus la kami gi hospital..beraya di hospital..sume pak guard, nurse, doctor pon da kenal muka aku sbb selalu sangat gi hospital tu...xpela..da tanggungjawab sebagai anak kan..at least abah tak la rasa boring sangat sorang2 kat hospital tu.. jaga la abah..sampai la aku dijadualkan kembali bertugas ny..terpaksa aku tinggalkan abah yang masih lagi ditahan di wad dengan berat hati..tapi hari ini Alhamdulillah..aku mendapat berita gembira..abah da boleh balik..syukur sangat..cume doctor suh abah gi lagi wat rawatan susulan next week..harap2 abah boleh betul2 okey cam biasa dan xde ape2 yang mudarat la..insyaAllah… tenang sket rasa..da boleh senyum da..hehe :p |

|Hari ini..peperiksaan sijil pelajaran Malaysia dan my little sister fatin is sitting for the papers..emmm...mesti nervous..takot..risau..sume ade la..tapi aku doakan dia tenang dan boleh jawab soklan exam tu dengan baik..dia risau sangat dengan add math dia..emmm..apa aku boleh katakan..yang penting dia da usaha..just jawab je...pastu berdoa dan tawakal..insyaAllah semua akan ok.. :) good luck babe...you can do it.. :) |

|ohhh saya minta maaf..saya hanya menjadi diri saya..:) |

Thursday, November 11, 2010

ape-ape je.. :p

| Cerita semalam..al-kisahnya..aku terpaksa pulang dengan erl dek kerana ada mesyuarat di Pan Pacific Hotel, KLIA dan of course la bile naek erl dan lrt ny..macam-macam ragam orang la dapat lihat..enjoy je la jugak tgk kan..hehe.. dan aku, buat2 muka garang la...nanti orang takot nak kacau..(ade ke orang nak kacau? :p) di depan aku, ada satu pasangan couple ny, aku agak-agak umur dorang dalam belasan tahun ataupun baru nak amek SPM atau around that la..tak accurate sangat coz tak kenal dorang kan..aku sebenarnya terpandang dorang..bukan sengaja kebetulan time aku pandang lak, yang si jejaka (panggil jejaka nampak cam ensem sket dan menyedapkan cerita sket...hehe) berbalik pada cerita, si jejaka ny ngah pegang2 pinggang si gadis dan nak cium dahi si gadis..maybe si gadis merajuk la kot time tu..sbb aku tengok si gadis asyik pandang ke bawah je...bila si jejaka menyedari aku memandang kelakuan mereka tu, teragak-agak la si jejaka ny..antara nak teruskan niat dia tu atau tidak..hehehe..nak tergelak pon ade..tapi aku buat biase je la..pastu apa lagi adegan seterusnya aku tataw la aku pon tanak amek tau..biarlah dorang..urusan dorang..tapi bagi aku, ny bukan jeles ke ape ek, tak berapa elok la..kat tempat awam..nak berkelakuan camtu..hormat la orang sket..tapi kalo buat camtu kat tempat sunyi dan jauh dari orang ramai pon tak elok jugak kan..?? haha..entahlah.pandai-pandai la sendiri..jaga maruah sendiri..yea dak...?? tapi aku rasa satu je yang penting..ny nasihat aku kat adik tadi tu la..kalo nak berchinta...kena la ade keyakinan diri sket dek..biar nanti si gadis tu rase selamat sket..hehe..tapi better tak yah la buat menda2 camny depan orang ramai..bukan ade orang nak tengok pon...kan..?? |

| Hey people out there, am a weirdo..yes..it's a statement..and am waiting for the other weirdo who will find me..so that we gonna be a weirdest..hehehe...it's gonna be cool i think...haha..that's the answer for not being with anyone at this moment..am sorry..I can't think about other people at this time and I have no capability in handling others heart and feeling which i think it's the most complicated things to handle in this world.. seriously...!! see how weird I am, right..? haha..juz like McDonald's spicy chicken mcdeluxe, it's juz pretty delicious..we still eat it even we know we will gain lot of weight and fats from it...lapar la pulak..!! hehehe...but am okey with my current situation..not disturbing other people, live the life as it meant to be, meet several people who still wanna meet me, do the routine, eat what I like to eat, wear what I like and suit me..that's it..a simple me from the outside and weird me in the inside..who's gonna break the ice..?? juz wait and see..jeng..jeng..jeng..!! hhehehe :p  |

| This Saturday ada exam PTD..emmm juz coba nasib je la..dapat ke tidak tu belakang kira..mengharap jugak la..tapi rasanya chance untuk terpilih tu cam xde langsung kot..tapi kalau kata rezeki aku di situ..insyaAllah la..yang penting usaha...kena call mak malam ny mintak restu..hehe :p |

Thursday, November 4, 2010

Oh Sangat Benci..!!!!

| I feel like crying right now...sungguh tidak boleh diterima oleh akalku dengan apa yang berlaku sekarang ni..apa yang aku nak cakap kat seseorang tu, please stop acting that way..it's not helping at all...please...!! feel like screaming right now...!! really need my savior at this time...look, i am a cool person..almost all the time i will act cool and stay calm and most of my time i will just listening to people and i talk less coz i love to do that but it doesn't mean they can decide what's best and what's not for me..i know what am doing and i will decide by myself for myself..so, please stop think that you will help me..it's become so worse for me right now..i can't think wisely...emmm...betul juga kate prof. Jai dalam meeting tadi...to be in hesitation is wasting of time..we will keep thinking and judging and thinking again..and will let us put ourselves in confusing and hate mode...but it's ok with me i think..coz i believe with what am doing..  :) |

my life my rules :)
| And...something is bothering me..about exam PTD..the location is bothering me a lot...yea..orang xde transport..susah sket la..plus..tak familiar ngan tempat tu..and to resolve it, i called this person at Suruhanjaya Perkhidmatan Awam and asked whether I can change the location coz of course I would like to take the exam but if am not able to go that place, so how..? and I did give for me, a good reason la...but she just simply said that without perkataan maaf dan dengan agak kerek "ooo..kami tak boleh tukar tempat untuk calon peperiksaan dan cik kena la usaha sendiri untuk ke tempat tu" .....what else should I say..?? nak kata apa pun tak boleh..it's about me don't have capability to do anything..*feel like crying again*...but please people, don't pity me...it's just i want to telling here how frustrated i feel towards this simple thing..applying work or exam with government should easy but it's happened so so complicated for unconsidered person...sigh~ it's killed my mood..seriously..but who cares...i don't need cares..i juz need to change the place..that's all...susah sangat ke..???? owh...memang mencabar kesabaran betul...take  a deep breath...and try to not think bout it too much..juz let it be..am a survivor...won't let that kind of silly thing and silly person to stop me...*cursing..!!* ooppsss... :p  |

Wednesday, November 3, 2010

Sakit jantung...!!

| Tajuk mmg scary kan..tetibe je sakit jantung..mana taknye..ngah semak masterlist untuk audit yang dihantar oleh UPM ni...bukannye first time..da banyak kali suruh dorang ikut template masterlist yang ditetapkan..tp tetap ada masalah...data tak lengkap la..itu la ini la..bile audit, kalo tak lengkap of course la panel tak dapat bagi markah..tapi dorang ni gi komplen lak...guna kuasa pihak atasan...bagi peluang untuk improve...improve..improve...berapa banyak kali da..?? masuk ny da lebih empat kali rasenye.. tp still ade yang tak betul..malah cam xde perubahan pon...ish..tak paham betol..sakit jantung dan kepala aku ny haa...adoi...!! sib baek la ade air kelapa dari kedai bawah pokok..lega la sikit rase...hehehe :p |

| Baru je lepas called bonda tercinta...da musim banjir ny..risau la pulak...tengok dalam berita da banyak tempat yang banjir..walaupun tempat aku jarang la nak naek air banjir..tapi risau juga la..macam-macam boleh jadi kan..benda-benda camni xleh diduga..tapi lepas mak cakap semua ok je..rasa tenang la sikit..katenye, hujan je tak henti2 da dua hari..tapi tak de la teruk sangat..harap-harap la tak teruk...risau gak camane la adik nak gi sekolah..mesti da tak boleh mengayuh basikal comelnya tiap-tiap pagi sebab hujan..mesti abah yang kena hantar..cian adik.my one and only little sister lak ngah stress nak exam SPM...tiap2 malam menjadi tempat die luahkan tekanan die tu..aku tolong la nasihat apa-apa yang patut...aku dulu stress sorang2 je..nak ngadu kat mak pon takot dorang tak paham..so, tangani la sorang2...dan alhamdulillah ok la result..tp xdela gempak mane...ehheeh..owh...can't control my mind to think about my family at this moment..tak sabar nak balik kampung.. :p |


| There is a thing that i should not think about and it will become more happier if i could get rid of it from my mind and my life...haha..agak kejam la kan..tapi benda ni memang da lama bersarang dalam jiwa aku dan aku totally tak suka akan hal itu tapi aku tak boleh ngelak disebabkan beberapa faktor..faktor yang aku rasa bukan datang daripada aku, tapi daripada that thing or keadaan sekeliling..cakapla aku ni tak reti berkawan ke ape tapi bile hal-hal camni jadi, aku rela tak de kawan dari asyik tertekan ngan perangai-perangai masing2...aku nampak cool pada luaran, tapi aku sangat banyak berfikir dan banyak benda boleh datang dalam minda aku dalam masa sekejap dan aku pon is a mind reader..kadang-kadang aku boleh rasa benda2 yang tak sepatutnya dan end up benda tu membuatkan aku tertekan dan stress...!!! entahla..tiap kali benda ny singgah ke fikiran aku, aku lost dalam dunia aku sendiri sekejap..tak tahu macam mana untuk hilangkan tekanan itu atau selesaikan masalah itu...tapi aku rasa ada satu je cara..dan cara itu akan aku lakukan as a last resort bila tiada apa-apa yang boleh menghalang aku...owh..aku memang da nekad untuk melakukan cara itu..lagi cepat lagi bagus..mahu meninggalkan perasaan yang tak best ni cepat-cepat...once in my life, nak juga la aku happy cam orang lain...tapi buat masa ini, aku tak nampak mana-mana faktor untuk membantu aku rasa begitu.. :) |