Friday, September 17, 2010

Penat Berfikir.. :p

| Manusia memang dilahirkan untuk berfikir.. berfikir tentang kehidupan, pekerjaan, keluarga, malah orang-orang lain yang tiada kaitan pon boleh membuatkan kita  berfikir..tetapi kadang-kadang..berfikir dengan terlalu banyak dan suddenly tersedar yang kita berfikir tentang apa yang tak sepatutnya difikirkan, kita menjadi penat..itu berlaku pada aku...segala macam hal duk bersarang dalam kotak minda ny..tataw camne nak delete, remove or block terus daripada masuk ke fikiran aku ny.. dan bila penat..aku akan senyap dan menyendiri dan itu membuatkan orang di sekeliling bertanya kenapa aku diam..jawapannya..aku penat.. |

| Tetapi walau macam mana penat pon, selagi aku bernafas, kena la juga berfikir.. bangun je pagi segala mala perkara seakan-akan berlumba-lumba masuk ke fikiran aku..apa boleh buat..tapi tadi di dalam transit aliran ringan LRT menuju ke KL Sentral, tiba-tiba fikiran aku menjadi sedikit jahat bila terpandangkan this one lady.. rasenye usia dia baya aku atau pon lebih sikit..tapi kesian..jadi mangsa fashion..tak sempat lak nak tangkap gambar kan..?? astaghfirullahalazim..tak baik khianat orang..hehe.. tapi aku kesian la tengok dia.. nak nampak up to date tapi sebenarnya tanpa disedari dia menjadi mangsa... sangat tak sesuai dengan apa yang dipakainya tadi..tapi siapa aku untuk menjurikan seseorang itu kan..aku pon belom cukup sempurna..tetapi sekurang-kurangnya aku harap aku tidak la menjadi mangsa...ehehe.. macam-macam... |

| Di dalam LRT juga..tiba-tiba sampai di satu stesen ny, ada seorang makcik ny nampak macam seorang makcik la dan patut diberi tempat duduk..aku bangunlah dengan harapan boleh bantu makcik tu..tak de la die duk lenguh pinggang berdiri kan..?? tetibe die cakap tanak..nak berdiri je..da dekat lagipun... die nak turun masjid jamek je..tapi masa tu baru kat damai...dalam 4-5 stesen jugak la..lenguh jugak la tu..aku berkeras gak suh die duduk..tapi die tanak...da tu..aku duduk la..dan tiba-tiba aku teringatkan kisah sahabatku yang seorang ny yang pernah memarahi seorang makcik kerana degil tanak duduk..dan hampir2 juga aku say something yang berbunyi... " makcik, sedar sikit awak tu dah tua..duduk lah.." hahaha..sib baek aku belum cukup berani untuk cakap camtu..hehe..tapi itula..kang kalo orang laen tengok..dikatanya aku ny tak berhati perut..membiarkan mak cik tu berdiri je..tapi masalahnye makcik tu degil..ah, biarla dia..hehehe.. |

| Dan...akhirnya..sesuatu yang membuatku happy sangat...aku da gi menonton step up 3...!!! yeay...!! sangat best ok..?? sangat sangat sangat best..haaa...amek...memang sangat best..aku rasa cam nak menari sama masa tengok cite tu..owh..Luke sangat mengujakan eh I mean, sangat adorable..hehehe...dan yang lain-lain dalam movie tu pun..sangat best...kudos la buat pengarah movie ny..memang step up 1, 2 dan 3 tak pernah mengecewakan...tepuk..! tepuk..! :) |




























                                













| And this guy...Harry Shum Jr. or Mike Chang (Glee) happy to see you dancing in step up 3 ...woo hooo.. |




Wednesday, September 15, 2010

Apa nak buat..??

| Berada di office time-time cuti raya ny sememangnya membosankan...sebabnya..xde orang untuk dibuat bergurau dan bergelak tawa..setakat 2-3 orang..cam bosan...nak buat kerja pon rasa tak bersemangat..rase cam nak balik umah je..tapi kalau balik umah..bosan juga..camane tu..?? hehe...jadi masa yang ada ni dipenuhi dengan aktiviti-aktiviti berfaedah seperti chatting di facebook, berbalas-balas wall post, komen gambar2..stalking page kawan2 eh i mean, melawat page kawan2 kot2 ade gambar2 baru ke..tambah2 time raya ny kan? mestilah ramai yang post gambar2 baru bersama baju baru bagai kan..?? wah..erat la silaturrahim sesama insan untuk 2-3 hari selama tiada kerja sangat ny..hehe..bagus gak ape..?? and today buat juga la sikit2 saki baki kerja yang masih ada..supaya next week tinggal buat kerja2 laen pula..xdela terkejar-kejar nanti..time management itu perlu.. :) |

| Baru je lepas jeling-jeling encik di atas talian..hehe..suke sangat jeling-jeling skang kan..? nak buat cmne..da namenye takde keje..and the feeling...is different this time..xde da rase2 xbest tu..encik di atas talian pon cam da tak suke baling2 batu kat aku lagi.. so, aku da tak rasa sakit..dia buat don't know je..dan aku pon boleh tersenyum..dan bercakap dengan diri aku.." Ok la tu..aku da paham da..dan aku sudah lupakan perasaan itu" what a relief..betol la kate orang..masa memang boleh mengubat segalanya..tak perlu la salahkan sesiapa..da kalau kata yang atas pagar tu lagi baik dan lagi manja dan lagi gebu dan encik di atas talian suka..biar je la..terima je la..ehehe..sangat positif aku skang ny..tataw la dari mana datangnye kepositifan tu..dari encik cikgu atau encik garang yang comel..?? hehe..banyakla..harapan je sume tu..tapi through all these, aku  belajar banyak benda dan menambahkan lagi 5% kematangan dalam diri aku la..ok la tu..belajar dari pengalaman orang kate.. |

| Tapi bile fikir-fikir balik kan..ape la yang 2 orang yang menjadi mangsa untuk aku cuba menerima kehadiran orang lain dalam hidup aku tetapi tak jadi tu..aku rasa sangat2 bersalah pada mereka..bukan niat aku untuk buat mereka kecewa atau marahkan aku, tapi aku hanya menurut kata hati, hati aku yang kosong tu..mungkin akan terisi jika aku memberikan jawapan gembira pada mereka..tapi sebenarnya aku tipu diri sendiri..aku lihat mereka gembira tapi aku tak...so, aku harap lah walau apa yang mereka lakukan dan di mana jua mereka berada..aku berdoa semoga mereka sentiasa sihat dan gembira...jangan jadi macam aku...asyik kena baling ngan batu dan kaca je..asyik terluka je...hehe.. it's ok..hidup tanpa cabaran tiada makna..at least I know my life interesting... :) |

Tuesday, September 14, 2010

Tak Salah kan..?

| Hari ini aku rasa mood aku laen semacam je..rasa ingin bercakap dengan semua orang..selalunya cam malas nak bercakap sangat..tapi hari ini laen macam..maybe perjalanan jauh sket kot ariny..sebab terpaksa naek ERL ke tempat kerja..jadinya jauh perjalanan luas pemandangan lah..hehe itu penyebabnya jadi lain macam sket tu..tapi kan pagi tadi..agak takut la..sebab semua pun gelap lagi..kedai bawah tu pun masih belum bukak...jalan sorang2 seawal jam 6 pagi ke LRT station agak menyeramkan ok..?? puas dalam hati ny baca apa-apa ayat yang boleh dihafal..fuhh kanan fuhh kiri..hehehe..takot.. da la tido sorang-sorang kat umah..habis semua yang berbentuk lampu aku pasang..maaflah kalau bil elektrik melambung sket bulan ny yea kawan2..suasana sunyi sepi itu amat2 mengganggu...bunyi langsir bergerak ditiup angin or bunyi cicak bergaduh pon da berpeluh dingin..jadi amatlah penting untuk membiarkan lampu2 menyala sebagai langkah keselamatan..huhu...i hate to be alone at home...|

| Dan hari ini..aku mencuba sesuatu yang baru...bukan selalu aku buat..tapi aku rasa seronok je..tapi agak segan di situ..tapi apa salahnye sekali sekala membuka ruang untuk mencuba lagi kan..?? gagal sekali dua err maaf 5 kali bukan bererti gagal untuk selamanya kan..?? mungkin kali ini berhasil..?? dan respon dia..emmm..agak ok la..cuma perlu sedikit usaha lagi.. hehe..gatainya..anak sapa la ny..tapi untuk kebaikan bersama..hehe.. hidup sekali sahaja dan setiap yang hidup tu berhak untuk bahagia kan..? jadi aku memilih untuk merasa bahagia lagi... insyaAllah..kalau ada, ada lah..hehe :) |

Thursday, September 9, 2010

senyum melihat mereka senyum...

| Hari ini seharian shopping..beli barang2 untuk buat biskut...(kononnye2 beriya nak buat biskut..tataw dari mana datang semngat nak buat biskut) pastu beli baju dan barang2 adik2..aku..?? suma da lengkap..so, tiada apa lagi untuk dibeli..tapi tengok2 tudung tadi cam menarik gak..tp da banyak tudung..xleh membazir...hehehe.. seronok melayan dorang ny shopping..macam2 ragam..adik ngan cara dia..kemain lagi memilih..nak beli satu helai t-shirt pon memilih..kalo tak de yang die betol2 berkenan, tak nak..pendapat kakak die ny langsung tanak dengar..helloo..am not that old fashion ok..? akak taw jugak fashion terkini malah akak lebih taw dari awak ok...? hehheh tapi biarla...layankan aje die...Sutin pula dengan kasut baru dan Ma dengan kelengkapan2 untuk memasak..tapi sesak jugak la kat KB tadi..emmmm... da la time2 puasa...ade lak yang hilang sabar tadi..sape lagi kalo bukan abah...abah tu kalo time2 sesak, ramai orang dan kalo lambat sket mmg la akan melenting...hehehe...adoi..sib baek perangai tu tak dapat kat aku, kalo tak, tataw la..hehe.. aku ny kira kategori leh sabar lagi la walau dalam apa keadaan pon... |

| Selepas itu, ke pekan pula..tempat aku membesar, tempat aku lepak2, tempat aku mengenali erti cinta monyet dan tempat aku mengenali dirinya..insan yang aku masih mengharapkan dia walaupun aku taw memang da tiada harapan langsung da...tapi dia insan yang pertama membuatkan aku betul-betul berusaha untuk mengenali hati lelaki..tapi tiada rezeki dan tiada jodoh orang kate...redha saje la..dia pon da happy dengan kehidupan dia skang..xyah la aku kacau...tapi bile ke pekan tadi..memang mengimbau la memori lama..ade suka duka..dan aku lebih suka kalo tidak ke sana lagi...sebab tiba-tiba aku akan sayu...entah kenapa..dan ada la jugak jumpa 2-3 orang kawan lama..sempat bertukar2 nombor phone sebab masing2 da lost contact kan... emmm..ok jugak la..tapi aku tetap rasa aku tak boleh melupakan memori2 lama tu...xbest kan..?? |

Wednesday, September 8, 2010

For no reason am happy... :)

| I can't wait to be in that situation again..to meet him..to see his face and to hear his voice..to wait for him to ask me doing this and doing that...to see him arguing with other collegues...to see how he solved the problems using his formula..to see he laughed...to see his making the cute face..to see his stand to this idea...and so many things about him that i love to see....haha.. so weird when sometimes we can just feel everything about particular person are so into us.. i mean we will agree and like everything regarding him when we like that person..i know many of you out there agree with what i think.. rite..?? hehhee.. for me, he is the man who dreams by other girls out there..he has everything.. his career, his expertise...his thought, his hard voice but funny at the same time...easy to gone mad but easy to be cool...and the moment he called my name...it makes me smile for da whole day..haha... he is my hero..but who is he..?? can't be reveal yet..i know its just a dream..but maybe am looking for a guy like him..he is the truely guy who will makes me feel protected, loved and happy...heheee.. I wish later i will have chance to feel it again...to feel the bunga-bunga cinta...I will... :) |

| I know I am a weird person..for no reason I will like that particular person regardless his age, his background, his interests, his marital status and what so ever...but as far as i know, if i like that person, i will not easily telling them that i like them..i will see them and observe their action first..whether they are also has interest on me or not..if yes..i will look for further action...but mostly they will juz think that am not that really suitable la.and most of them think am only their friend...hehe..it's ok..at least i do try my best...rite..? my friend used to asked me..if one day a guy who is far from my age wants to be my guy, would I accept him..?? I told my friend that I will... if that person can blow my mind..hehehe. I mean..who ever he is..as long as he can makes me smile..and ready to accept me for who I am, I will say yes.. but depending on how he presenting themselves la... if selekeh je..maybe the marks will be cut a bit la..hahaha.. so, its depends..can't say how but am looking for someone who will makes me smile..and its so subjective...that's all :) |

| Taking for granted..always happened to me..people are easily think that easy for them to taking for granted on me..for who i am..it's hard to see me gone mad..but if that things happened..I do believe with this words..what goes around comes around.. juz see how it goes la.. don't mess with zetti ok..? |

senyum memanjang :)

| Tiada apa yang boleh menggambarkan betapa gembiranya perasaan aku skang ny..di sekelilingku ada ma, abah, sutin dan adik..masing2 dengan gelagat memasing..xraya pon aku da rase happy camny...inila namenye hidup seorang perantau cam aku..jarang2 sekali boleh balik..bile da balik cenggini la..jakun sket..anak buah baru pon da bertambah..dorang pon pelik pandang aku..mesti dorang tak pernah terfikir ada sepupu cam aku ny kan? Hehehhe...ape pon, maaf la adik2 semua xyah nak bodek banyak2 pon xpe..duit raya tuk korang, mintak ngan abah..okeh? hehe |

|Rumah da bertukar wajah..baju raya purpleku juga da siap..baju adik2 pon da siap..tinggal nak fikir masak ape je untuk juadah di hari raya nanti..nanti bincang ngan ma..seronoknyeeeee..*senyum kambing |

Friday, September 3, 2010

Da nak dekat ny...

| Pejam celik, pejam celik..da nak habis sebulan da berpuasa...kadang-kadang masa terlalu pantas meninggalkan kita tanpa kita sedari...tengok-tengok kalendar minggu depan da nak raya...padahal rase cam baru je minggu lepas duk sibuk2 baru nak berpuasa...memang cepatlah sangat masa berlalu..but for a good sake, it's ok la..at least boleh la jumpa ngan family tersayang...rindu bangat ny...cakap kat telefon je tak sama dengan melihat mereka di depan mata..rindu ngan keletah si adik dan rindu ngan muka muncung si sutin yang suka sangat merajuk..rindu bebelan ma dan rindu juga gelak tawa abah...rindunyeeeeee.... |

                                                                                 | Dan buat pertama kalinya nak beraya tanpa perlu berasa sedih atau berat hati untuk meninggalkan KL ny..sebab tiada siapa dan tiada apa untuk diingat...ingatan hanya pada family sahaja...buat masa ini..and ini membuatkan aku tenang... tak perlu nak fikir itu dan fikir ini...hanya balik untuk beraya dan happy dengan family dan pulang ke sini semula untuk bekerja...that's it...simple je kan hidup aku ny...hehehe...itu pilihan aku buat masa ini..aku lebih senang begini.. aku da penat untuk fikirkan orang yang tak fikirkan aku dan segala mala yang merunsingkan fikiran seperti sebelum ini...aku tak perlukan itu semua...|



 




| Melaram la masa pagi raya nanti...mane la taw...ade calon-calon yang datang beraya boleh dipertimbangkan..hehe..senang  sket leh kenal ngan family terus..haha...berangan...!!! |

| Apapun, semoga hari raya ini membawa seribu erti, seribu kebahagiaan dan kegembiraan buat aku dan keluarga..tidak banyak yang aku minta, itu sahaja..semoga aku dan family gembira dan bahagia di aidilfitri ini..itu sahaja..insyaAllah... =) |